Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 171kcal
Węglowodany 14 g węgli
Białko 2 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
25 porcji

Ciasto

1298 kcal
375 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
2238 kcal
300 g masła
126 kcal
2 szt. żółtek (rozmiar L)
39 kcal
0,5 szt. jaj (L)
189 kcal
100 g śmietany 18%

Na wierzch

71 kcal
1 szt. jaj (M)
321 kcal
80 g cukru trzcinowego

Cały przepis ma:

  • 4281 kcal
  • 357 g węgli
  • 62 g białka
  • 288 g tłuszczu
  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól - wymieszać. Dodać masło i posiekać siekaczem do ciasta kruchego.
  2. Dodać żółtka, 1/2 rozbełtanego jajka oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei, można dodać nieco mąki.
  3. Ciasto pozostawić w misce, oprószyć je z wierzchu mąką, przykryć folią i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
  4. Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinać ciastka. Układać je dosyć blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W kubku roztrzepać jajko i posmarować nim ciastka z wierzchu za pomocą silikonowego pędzelka.
    Cukier trzcinowy wsypać na talerz i zanurzać w nim każde ciastko posmarowaną stroną (od góry).
  6. Piec w temp. 200°C (termoobieg) przez 18-20 minut, do momentu aż się zrumienią.
  • Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym
  • dodatkowy obraz dla Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym
  • dodatkowy obraz dla Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym

Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 171kcal
Węglowodany 14 g węgli
Białko 2 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu