Mleczne bułeczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 328kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
10 porcji

Składniki

78 kcal
1 szt. jaj (L)
160 kcal
40 g cukru białego drobnego
-
4 g soli himalajskiej
138 kcal
275 g mleka 2%
30 kcal
25 g świeżych drożdży babuni
1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
735 kcal
100 g masła

Do posmarowania

63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
-
50 g wody
-
1 szczypta soli

Do podsypania

346 kcal
100 g mąki pszennej typ 450

Cały przepis ma:

  • 3279 kcal
  • 491 g węgli
  • 87 g białka
  • 106 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 20 bułeczek po 50 g.

    Składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko, masło, jajko i drożdże należy wyjąć z lodówki na godzinę przed wyrabianiem ciasta.
  2. Do miski wbić jajko i lekko rozbełtać trzepaczką.
  3. Dodać 40 g cukru, bardzo płaską łyżeczkę soli i 275 g mleka. Wszystko wymieszać trzepaczką.
  4. Do mieszaniny dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia.
  5. Dodać 500 g mąki. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
  6. Następnie dodać 100 g miękkiego masła podzielonego na kawałki i ponownie bardzo dokładnie wyrobić (przez ok. 10 minut), tak żeby cały tłuszcz został włączony do ciasta. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  7. Ciasto uformować w kulę, oprószyć lekko mąką, miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
  8. Po tym czasie ciasto odgazować, stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 20 kawałków po 50 g każdy.
  9. Z każdego kawałka uformować gładką kulkę, a następnie spłaszczyć ją dłonią na płaski placuszek. Brzegi złożyć do środka, usuwając ze środka powietrze, mocno skleić. Zrolować wałeczki, nadając kształt wrzeciona.
  10. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi spore odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h.
  11. Piekarnik nagrzać do 210°C.
    W miseczce rozbełtać żółtko z 50 g wody i szczyptą soli. Bułeczki posmarować za pomocą pędzelka, starając się, aby rozbełtane żółtko nie spływało na blaszkę.
    Jak pierwsza warstwa przeschnie, posmarować je po raz drugi.
  12. Bułeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika, skręcić temperaturę do 180°C. Piec ok. 14-15 minut, do momentu aż się zrumienią.
  • Mleczne bułeczki
  • dodatkowy obraz dla Mleczne bułeczki
  • dodatkowy obraz dla Mleczne bułeczki

Mleczne bułeczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 328kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu