Pączki z różą

Jedna porcja ma:

Kalorie 198kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 5 g tłuszczu
35 porcji

Ciasto

255 kcal
510 g mleka 2%
96 kcal
80 g drożdży babuni świeżych
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
377 kcal
6 szt. żółtek (rozmiar L)
78 kcal
1 szt. jaj (L)
400 kcal
100 g cukru pudru
32 kcal
8 g cukru wanilinowego
3391 kcal
980 g mąki pszennej typ 450
-
0,5 łyżeczki soli
136 kcal
20 g spirytusu
1119 kcal
150 g masła

Nadzienie

476 kcal
200 g marmolady wieloowocowej
488 kcal
250 g marmolady różanej twardej

Do smażenia

-
olej
-
spirytus

Do posypania

48 kcal
1 łyżka cukru pudru
32 kcal
1 łyżka cukru wanilinowego

Cały przepis ma:

  • 6937 kcal
  • 1107 g węgli
  • 161 g białka
  • 187 g tłuszczu
  1. Podgrzać mleko - powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1/2 łyżeczki cukru. Dolać do nich kilka łyżek letniego mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie połączyć drożdże z całością podgrzanego wcześniej mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie należy żółtka i całe jajko ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać mąkę, sól, mleko z drożdżami i dobrze wyrobić (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli byłoby zbyt rzadkie, należy dodać nieco mąki). Po około 10 minutach wyrabiania, należy dodać kieliszek spirytusu i roztopione, ciepłe masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut do wchłonięcia się masła. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Jak ciasto wyrośnie i będzie puszyste, nabierać dużą garść ciasta na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 1,5 cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki. Z pozostałych po wycinaniu skrawków ciasta uformować ręcznie krążki. Krawędź szklanki do wycinania należy zanurzać w mące - ciasto nie będzie się do niej kleić. Krążki układać np. na drewniane deski delikatnie podsypane mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  5. W garnku rozgrzać olej, dodać kieliszek spirytusu. Wkładać wyrośnięte pączki spodem do góry - smażyć na średnim ogniu. W trakcie smażenia pączki trzeba odwrócić. Jak nabiorą brązowego koloru z obu stron, należy je ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach.
  6. Pączki nadziewać marmoladą z różą za pomocą szprycy. Jak ostygną, z wierzchu posypać cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Pączki z różą
  • dodatkowy obraz dla Pączki z różą
  • dodatkowy obraz dla Pączki z różą

Pączki z różą

Jedna porcja ma:

Kalorie 198kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 5 g tłuszczu