Pancakes

Jedna porcja ma:

Kalorie 453kcal
Węglowodany 67 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
4 porcje

Pancakes

692 kcal
200 g mąki pszennej typ 450
78 kcal
1 szt. jaj (L)
162 kcal
330 g maślanki naturalnej
160 kcal
40 g cukru pudru
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
450 kcal
50 g oliwy
-
1 szczypta soli himalajskiej

Dodatki

209 kcal
60 g syropu klonowego
57 kcal
60 g bananów

Cały przepis ma:

  • 1813 kcal
  • 270 g węgli
  • 40 g białka
  • 63 g tłuszczu
  1. 1 porcja = 3 pancakes o średnicy ok. 11 cm
     
    Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki: jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia (1 czubatą łyżeczkę), sodę, oliwę, sól. Zmiksować na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić na 15 minut.
  2. Rozgrzać patelnię, smażyć pancakes z dwóch stron na palniku o średniej mocy, bez dodatkowego tłuszczu. Ciasto wygodnie jest nalewać przy użyciu miarki kuchennej lub chochelki. Pancakes przewracać przy użyciu szerokiej łopatki.

    Pancakes podawać np. z plasterkami banana i syropem klonowym.
  • Pancakes
  • dodatkowy obraz dla Pancakes
  • dodatkowy obraz dla Pancakes

Pancakes

Jedna porcja ma:

Kalorie 453kcal
Węglowodany 67 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu