Pancakes
Jedna porcja ma:
4
porcje
Pancakes
- 692 kcal
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 162 kcal
- 330 g maślanki naturalnej
- 160 kcal
- 40 g cukru pudru
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 450 kcal
- 50 g oliwy
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
Dodatki
- 209 kcal
- 60 g syropu klonowego
- 57 kcal
- 60 g bananów
Cały przepis ma:
- 1813 kcal
- 270 g węgli
- 40 g białka
- 63 g tłuszczu
- 1 porcja = 3 pancakes o średnicy ok. 11 cm
Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki: jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia (1 czubatą łyżeczkę), sodę, oliwę, sól. Zmiksować na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić na 15 minut. - Rozgrzać patelnię, smażyć pancakes z dwóch stron na palniku o średniej mocy, bez dodatkowego tłuszczu. Ciasto wygodnie jest nalewać przy użyciu miarki kuchennej lub chochelki. Pancakes przewracać przy użyciu szerokiej łopatki.
Pancakes podawać np. z plasterkami banana i syropem klonowym.