Pieczone polędwiczki z indyka

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 39 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

147 kcal
1 łyżka masła
16 kcal
0,5 szt. cebuli
29 kcal
170 g pieczarek
-
suszona natka pietruszki
146 kcal
2 plastry sera żółtego gouda
336 kcal
400 g polędwiczek z indyka
82 kcal
1 łyżka oliwy
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
-
papryka słodka (mielona)
-
przyprawa do mięs

Dodatki

277 kcal
4 szt. ziemniaków
74 kcal
1 łyżeczka masła
-
szczypiorek
26 kcal
4 szt. ogórków kiszonych

Cały przepis ma:

  • 1133 kcal
  • 79 g węgli
  • 102 g białka
  • 50 g tłuszczu
  1. Rozgrzać patelnię, roztopić masło.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
    Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, dodać na patelnię, posolić i podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec posypać czarnym pieprzem i natką pietruszki.
  2. Polędwiczki z indyka umyć, oczyścić, osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs (z obu stron). Równomiernie natrzeć przyprawy.
    Naczynie żaroodporne przykryć szczelnie folią aluminiową.

    Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec 20 minut (w opcji góra-dół) + następne 10 minut (w opcji termoobieg).
    Wyciągnąć naczynie, ściągnąć folię. Na polędwiczki ułożyć podsmażone pieczarki i plastry sera żółtego. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze bez folii przez około 7 minut (termoobieg).
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki i gotować w osolonej wodzie, pod przykryciem, przez ok. 25 minut (do miękkości).
    Ziemniaki odcedzić, dodać masło i rozgnieść tłuczkiem.
    Na talerzu posypać pokrojonym szczypiorkiem.
  4. Podawać z kiszonymi ogórkami.
  • Pieczone polędwiczki z indyka

Pieczone polędwiczki z indyka

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 39 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu