Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 746kcal
Węglowodany 12 g węgli
Białko 63 g białka
Tłuszcze 51 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

1183 kcal
700 g ćwiartki z kurczaka
-
sól
-
pieprz czarny mielony
90 kcal
1 łyżka oliwy
69 kcal
100 g winogron różowych
75 kcal
50 g oliwek zielonych drylowanych
22 kcal
2 szt. cebuli szalotki
3 kcal
100 g wina białego, wytrawnego
49 kcal
100 g rosołu z kurczaka
-
tymianek

Cały przepis ma:

  • 1491 kcal
  • 24 g węgli
  • 126 g białka
  • 102 g tłuszczu
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.
  2. Kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić kurczaka z obu stron (kurczaka smażymy najpierw skórą do dołu).
  4. Kurczaka należy przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), posypać winogronami, oliwkami i pokrojonymi w pióra szalotkami. Piec pod przykryciem 10 minut, a następnie 20 minut bez przykrycia. Wyjąć kurczaka z piekarnika.
  5. Do naczynia, w którym piekł się kurczak, dodać wino i wywar. Zagotować przez około 3 minuty.
  6. Kurczaka polać sosem i udekorować tymiankiem.
  • Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami
  • dodatkowy obraz dla Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami

Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 746kcal
Węglowodany 12 g węgli
Białko 63 g białka
Tłuszcze 51 g tłuszczu