Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 1183 kcal
- 700 g ćwiartki z kurczaka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 69 kcal
- 100 g winogron różowych
- 75 kcal
- 50 g oliwek zielonych drylowanych
- 22 kcal
- 2 szt. cebuli szalotki
- 3 kcal
- 100 g wina białego, wytrawnego
- 49 kcal
- 100 g rosołu z kurczaka
- -
- tymianek
Cały przepis ma:
- 1491 kcal
- 24 g węgli
- 126 g białka
- 102 g tłuszczu
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.
- Kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić kurczaka z obu stron (kurczaka smażymy najpierw skórą do dołu).
- Kurczaka należy przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), posypać winogronami, oliwkami i pokrojonymi w pióra szalotkami. Piec pod przykryciem 10 minut, a następnie 20 minut bez przykrycia. Wyjąć kurczaka z piekarnika.
- Do naczynia, w którym piekł się kurczak, dodać wino i wywar. Zagotować przez około 3 minuty.
- Kurczaka polać sosem i udekorować tymiankiem.