Pierniczki Lebkuchen

Jedna porcja ma:

Kalorie 252kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu
15 porcji

Ciasto

865 kcal
250 g mąki pszennej typ 450
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka cynamonu mielonego
-
3 łyżeczki przyprawy do piernika
494 kcal
85 g migdałów w płatkach
909 kcal
285 g miodu spadziowego
634 kcal
85 g masła
181 kcal
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
57 kcal
20 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Lukier

640 kcal
160 g cukru pudru
-
4 łyżki wrzącej wody

Cały przepis ma:

  • 3785 kcal
  • 639 g węgli
  • 47 g białka
  • 116 g tłuszczu
  1. Składniki na 30 sztuk po ok. 26 g

    Blanszowane migdały wsypać do pojemnika od blendera i zmielić je na mąkę.
    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i zmielone migdały.
  2. Do garnuszka z grubym dnem odmierzyć miód i masło. Następnie, mieszając, podgrzać na niewielkim ogniu do roztopienia masła.
    Przestudzić, masa powinna pozostać lekko ciepła.
  3. Do suchych składników wlać letnią masę, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące, dlatego należy je przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, wówczas zgęstnieje.
  4. Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować z ciasta kulki po ok. 26 g i układać je w dużych odległościach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (pierniczki bardzo wyrosną).
    Łyżkę zwilżać zimną wodą i lekko spłaszczyć nią każdą kulkę.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut (nie wydłużać czasu pieczenia, ponieważ pierniczki zrobią się twarde i zaczną się od spodu zbyt mocno przypiekać).
    Pierniczki po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, dlatego, po wyjęciu blaszki, należy odczekać 2 minuty i dopiero wtedy przenieść je razem z papierem do wystudzenia.
  6. Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki i dodawać po łyżce wrzącą wodę, mieszając i rozcierając lukier. Powinien być lejący, niezbyt gęsty.
    Zanurzać w nim wierzch każdego pierniczka i odkładać do całkowitego zastygnięcia lukru.
    Lebkuchen będą miękkie już następnego dnia.
  • Pierniczki Lebkuchen
  • dodatkowy obraz dla Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen

Jedna porcja ma:

Kalorie 252kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu