Piernik

Jedna porcja ma:

Kalorie 386kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
20 porcji

Ciasto

1117 kcal
1 szklanka miodu spadziowego
1805 kcal
250 g margaryny
880 kcal
1 szklanka cukru
389 kcal
5 szt. jaj (L)
510 kcal
270 g śmietany 18%
956 kcal
270 g mąki krupczatki
796 kcal
230 g mąki pszennej typ 450
-
20 g przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
61 kcal
2 łyżki ciemnego kakao
-
1 szczypta soli

Polewa czekoladowa

78 kcal
1 szt. jaj (L)
156 kcal
3 łyżki cukru
61 kcal
2 łyżki ciemnego kakao
903 kcal
125 g margaryny

Cały przepis ma:

  • 7715 kcal
  • 920 g węgli
  • 114 g białka
  • 391 g tłuszczu
  1. Miód, margarynę i cukier podgrzać, roztopić i ostudzić.
  2. Do masy dołożyć żółtka (białka wbić do osobnej miski), śmietanę oraz mąki wymieszane wcześniej z przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy.
  4. Masę przelać do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 30x12 cm.

    Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez 60 minut.
  5. Polewa czekoladowa:
    Jajko (całe) zmiksować z cukrem na puch, dodać kakao i połączyć.
    W międzyczasie rozpuścić margarynę, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika i od razu wlewać ją (wrzącą) cienkim strużkiem do masy jajecznej, cały czas miksując do wyczerpania składnika. Polewa będzie lśniąca. Od razu dekorować nią przestudzone ciasto.
  • Piernik

Piernik

Jedna porcja ma:

Kalorie 386kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu