Podwójnie czekoladowe muffinki

Jedna porcja ma:

Kalorie 459kcal
Węglowodany 57 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

600 kcal
150 g cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego
603 kcal
67 g oleju rzepakowego
182 kcal
6 łyżek ciemnego kakao
-
10 łyżek wody
156 kcal
2 szt. jaj (L)
26 kcal
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
796 kcal
230 g mąki pszennej typ 450
10 kcal
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
0,3 łyżeczki soli himalajskiej
237 kcal
173 g śmietany 12%
795 kcal
150 g czekolady mlecznej

Na wierzch

265 kcal
50 g czekolady mlecznej

Cały przepis ma:

  • 3669 kcal
  • 455 g węgli
  • 70 g białka
  • 168 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (8 dużych muffinów Jumbo lub 12 sztuk średniej wielkości).
  2. W dużej misce połączyć cukier z olejem. Miksować na wysokich obrotach przez 2 minuty.
  3. Do małej miski odmierzyć kakao, dodać gorącą wodę i wymieszać do połączenia.
  4. Rozpuszczone kakao dodać do miski z cukrem i olejem. Miksować przez 1 minutę. Następnie dodać jajka, zmiksować do połączenia. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia.
  5. W osobnej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  6. Do masy czekoladowej należy dodać część suchych składników, wymieszać z grubsza trzepaczką, dodać kwaśną śmietanę (lub jogurt grecki), ponownie wymieszać i dodać resztę suchych składników. Całość krótko zmiksować na jednolitą masę.
  7. Do masy dodać 150 g pokrojonej w kostkę czekolady i wmieszać ją za pomocą szpatułki.
  8. Masę przełożyć do papilotek za pomocą np. gałki do lodów. Papilotka pomieści ok. 3,5 łyżki masy.
  9. Pozostałą czekoladę pokroić w kostkę i posypać nią wierzch każdej muffinki, delikatnie wciskając ją częściowo do ciasta.
  10. Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 15 minut.

    Pęknięcia w muffinkach powinny wyglądać na lekko wilgotne, a boki powinny być sztywne. Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 5 minut, następnie przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
    Muffiny są wilgotne i mocno czekoladowe.
  • Podwójnie czekoladowe muffinki
  • dodatkowy obraz dla Podwójnie czekoladowe muffinki
  • dodatkowy obraz dla Podwójnie czekoladowe muffinki
  • dodatkowy obraz dla Podwójnie czekoladowe muffinki

Podwójnie czekoladowe muffinki

Jedna porcja ma:

Kalorie 459kcal
Węglowodany 57 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu