Puszyste bułki hamburgerowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 236kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
9 porcji

Ciasto

1416 kcal
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
-
0,8 łyżeczki soli himalajskiej
115 kcal
230 g mleka 2%
15 kcal
16 g drożdży świeżych
72 kcal
1,5 łyżki cukru białego drobnego
221 kcal
30 g masła
78 kcal
1 szt. jaj (L)

Na wierzch

57 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar M)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%
142 kcal
4,5 łyżeczki sezamu

Cały przepis ma:

  • 2122 kcal
  • 319 g węgli
  • 73 g białka
  • 61 g tłuszczu
  1. Do dużej miski odmierzyć mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Do małego garnuszka wlać mleko i lekko podgrzać.
  2. Przygotować rozczyn: do miseczki dodać drożdże, cukier, część ciepłego mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać łyżkę mąki (z odmierzonej wcześniej ilości), zamieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  3. Masło podgrzać, roztopić.
  4. Do mąki dodać rozczyn, rozmieszać go delikatnie z mąką, następnie dodać pozostałą część letniego mleka oraz jajko. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, wlać przestudzone masło i dalej wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, może się delikatnie kleić.
  5. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia, oprószyć mąką i przykryć mokrą ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h (do podwojenia objętości).
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulkę (brzegi zebrać do środka, sklejając je od spodu, tak żeby wierzch bułeczki pozostał gładki), lekko spłaszczyć i ułożyć w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. W kubku rozmieszać widelcem żółtko z mlekiem i posmarować każdą bułkę z wierzchu i po bokach za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie każdą bułkę posypać sezamem (ok. 0,5 łyżeczki sezamu na każdą).
  8. Bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C (opcja góra-dół) i piec ok. 18-20 minut. Powinny być ładnie zrumienione.
  9. Wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub woreczku.

    Najlepsze są do 2 dni po upieczeniu. Przed podaniem najlepiej je przekroić i opiec w tosterze.
  • Puszyste bułki hamburgerowe
  • dodatkowy obraz dla Puszyste bułki hamburgerowe
  • dodatkowy obraz dla Puszyste bułki hamburgerowe
  • dodatkowy obraz dla Puszyste bułki hamburgerowe
  • dodatkowy obraz dla Puszyste bułki hamburgerowe

Puszyste bułki hamburgerowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 236kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu