Puszyste bułki hamburgerowe
Jedna porcja ma:
9
porcji
Ciasto
- 1416 kcal
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- -
- 0,8 łyżeczki soli himalajskiej
- 115 kcal
- 230 g mleka 2%
- 15 kcal
- 16 g drożdży świeżych
- 72 kcal
- 1,5 łyżki cukru białego drobnego
- 221 kcal
- 30 g masła
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Na wierzch
- 57 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar M)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
- 142 kcal
- 4,5 łyżeczki sezamu
Cały przepis ma:
- 2122 kcal
- 319 g węgli
- 73 g białka
- 61 g tłuszczu
- Do dużej miski odmierzyć mąkę, dodać sól i wymieszać.
Do małego garnuszka wlać mleko i lekko podgrzać. - Przygotować rozczyn: do miseczki dodać drożdże, cukier, część ciepłego mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać łyżkę mąki (z odmierzonej wcześniej ilości), zamieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Masło podgrzać, roztopić.
- Do mąki dodać rozczyn, rozmieszać go delikatnie z mąką, następnie dodać pozostałą część letniego mleka oraz jajko. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, wlać przestudzone masło i dalej wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, może się delikatnie kleić.
- Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia, oprószyć mąką i przykryć mokrą ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h (do podwojenia objętości).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulkę (brzegi zebrać do środka, sklejając je od spodu, tak żeby wierzch bułeczki pozostał gładki), lekko spłaszczyć i ułożyć w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W kubku rozmieszać widelcem żółtko z mlekiem i posmarować każdą bułkę z wierzchu i po bokach za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie każdą bułkę posypać sezamem (ok. 0,5 łyżeczki sezamu na każdą).
- Bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C (opcja góra-dół) i piec ok. 18-20 minut. Powinny być ładnie zrumienione.
- Wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub woreczku.
Najlepsze są do 2 dni po upieczeniu. Przed podaniem najlepiej je przekroić i opiec w tosterze.