Rosół drobiowo-wołowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 441kcal
Węglowodany 12 g węgli
Białko 69 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

1243 kcal
1100 g polędwicy wołowej
625 kcal
500 g skrzydła z indyka ze skórą
524 kcal
400 g udźca z indyka ze skórą
-
woda
26 kcal
2 łyżeczki przyprawy warzywnej vegety
-
liść laurowy
-
ziele angielskie (całe)
32 kcal
1 szt. cebuli
32 kcal
2 szt. marchwi
91 kcal
3 szt. pietruszki (korzeń)
34 kcal
1 szt. pora
34 kcal
0,5 szt. selera (korzeń)
-
sól
-
pieprz czarny (ziarnisty)
5 kcal
1 łyżka natki pietruszki
-
pieprz czarny (mielony)

Cały przepis ma:

  • 2646 kcal
  • 70 g węgli
  • 416 g białka
  • 105 g tłuszczu
  1. Rosół powinien być długo gotowany, powinien tylko delikatnie "pyrkać". Od początku należy gotować go na małym ogniu. W przeciwnym razie mięso nie uwolni swojego smaku i aromatu, a rosół straci klarowność.

    Mięso wypłukać, oczyścić. Skrzydło i udziec z indyka muszą być z kośćmi i skórą. Mięso wołowe może być bez kości. Mrożone mięso powinno być wcześniej rozmrożone.
  2. Włożyć je do dużego garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 minut, następnie odlać całą wodę, przepłukać mięso, oczyścić garnek, tak żeby usunąć wszystkie szumowiny.
  3. Mięso należy ponownie zalać zimną wodą, tak żeby w całości było przykryte. W momencie, jak woda się zagotuje należy dodać 2 łyżeczki vegety, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i cebulę (cebulę, w łupince lub obraną, należy opalić wcześniej palnikiem kuchennym - opalona cebula dodaje głębokiego smaku).
  4. Po 1,5 h gotowania dodać sól, 8 całych ziarenek pieprzu i obrane warzywa (w całości) - marchew, pietruszkę, pora, seler. Gotować przez kolejne 1 - 1,5 h lub do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec wrzucamy świeżą zieleninę.
  5. Wodę, która odparowuje z rosołu podczas gotowania, należy uzupełniać wrzątkiem (nigdy zimną wodą).

    Podawać z makaronem, pokrojoną marchewką (wyciągniętą z rosołu), świeżą zieleniną i mielonym pieprzem.
  • Rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 441kcal
Węglowodany 12 g węgli
Białko 69 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu