Sernik z malinami
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto kruche
- 845 kcal
- 240 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 kcal
- 5 łyżek cukru drobnego
- 1103 kcal
- 150 g masła
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Masa serowa
- 1365 kcal
- 500 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 338 kcal
- 250 g ricotty
- 560 kcal
- 140 g cukru drobnego
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 150 kcal
- 40 g budyniu śmietankowego z cukrem
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Wierzch
- 116 kcal
- 400 g malin
- 38 kcal
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 168 kcal
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 32 kcal
- 2 łyżeczki cukru pudru
Cały przepis ma:
- 5198 kcal
- 512 g węgli
- 107 g białka
- 314 g tłuszczu
- Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz). - Ciasto kruche:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki posiekać za pomocą siekacza do kruchego ciasta. Jak powstanie kruszonka, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w gruby rulon, oprószyć mąką i włożyć do zamrażalnika.
W międzyczasie przygotować masę serową. - Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra-dół).
- Masa serowa:
Do miski wrzucić twarożek, ricottę, cukry i budyń w proszku. Krótko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie dodać jajko i ponownie, krótko i dokładnie zmiksować na gładką masę. - Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną, większą część rozwałkować i wyłożyć nią spód i boki na wysokość ok. 2 cm.
Wylać masę serową. Na masę rozsypać maliny i oprószyć je przez sitko mąką ziemniaczaną. Posypać wiórkami kokosowymi. Bezpośrednio na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tarce o grubych oczkach. - Piec ok. 55 minut, wierzch powinien się zrumienić.
Sernik ostudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.