Szarlotka

Jedna porcja ma:

Kalorie 457kcal
Węglowodany 62 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
12 porcji

Ciasto kruche

2076 kcal
600 g mąki pszennej typ 450
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
600 kcal
150 g cukru pudru
1838 kcal
250 g masła
188 kcal
3 szt. żółtek (rozmiar L)
48 kcal
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo

14 kcal
0,5 łyżki bułki tartej

Mus jabłkowy

74 kcal
1 łyżeczka masła
480 kcal
1000 g jabłek
-
1 łyżeczka cynamonu mielonego

Ubite białka

53 kcal
3 szt. białek (rozmiar L)
-
1 szczypta soli
104 kcal
2 łyżki cukru

Do posypania

-
cukier puder

Cały przepis ma:

  • 5479 kcal
  • 745 g węgli
  • 91 g białka
  • 244 g tłuszczu
  1. Składniki na formę o wymiarach 24 x 28 cm.

    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder.
  2. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki i posiekać siekaczem do ciasta kruchego (lub ostrym nożem) do uzyskania kruszonki.
  3. Dodać żółtka, dużą łyżkę śmietany i krótko zagnieść do połączenia składników.
    Ciasto uformować w walec, miskę przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki.
  4. 1 kg obranych jabłek pokroić na plasterki (w zależności od preferencji, można dodać więcej jabłek).
    W garnku z grubym dnem rozgrzać małą łyżeczkę masła, dodać jabłka i podsmażać pod przykryciem przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny zmięknąć i zacząć się lekko rozpadać.
    Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.
  5. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 165°C (termoobieg).
  6. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować większą część ciasta i przełożyć do formy.
    Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut.
  7. W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli.
    Dodać cukier i miksować do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  8. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, od razu można posypać go bułką tartą, wyłożyć na niego ciepłe jabłka, ubitą pianę i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (ciasto równomiernie rozprowadzić widelcem).
  9. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut na złoty kolor.
  10. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Szarlotka
  • dodatkowy obraz dla Szarlotka

Szarlotka

Jedna porcja ma:

Kalorie 457kcal
Węglowodany 62 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu