Tarta z indykiem, papryką i pieczarkami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki na kruche ciasto
- 692 kcal
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 895 kcal
- 120 g masła
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru białego drobnego
- 71 kcal
- 1 szt. jaj (M)
Składniki na farsz
- 303 kcal
- 300 g filetu z piersi indyka
- 100 kcal
- 50 g szynki wędzonej swojskiej
- 48 kcal
- 280 g pieczarek
- 570 kcal
- 160 g sera żółtego gouda
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli czerwonej
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 64 kcal
- 1 szt. papryki czerwonej
- 298 kcal
- 2 łyżki masła
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- czosnek granulowany
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- zioła dalmatyńskie
- -
- natka pietruszki
- -
- papryka ostra mielona
- -
- papryka słodka mielona
- 35 kcal
- 1 łyżka mąki pszennej typ 450
- 125 kcal
- 1 szklanka mleka 2%
- 173 kcal
- 0,5 szklanki śmietanki 12%
Cały przepis ma:
- 3543 kcal
- 216 g węgli
- 173 g białka
- 226 g tłuszczu
- Kruche ciasto:
1. Do mąki wymieszanej ze szczyptą soli i cukru, należy dodać lekko zmiękczone masło i pokroić je nożem na mniejsze kawałeczki. Następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto - ciasto kruche należy krótko wyrabiać (!). Uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Nagrzać piekarnik do 190°C. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je, podsypując mąką, a następnie wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (użyto formy o średnicy 24 cm) - ciasto może nieco wystawać poza boki formy, ponieważ delikatnie skurczy się w trakcie pieczenia. Spód należy podziurkować widelcem. Jeśli ciasto zdążyło się za bardzo ogrzać, należy je ponownie schłodzić w lodówce.
3. Ciasto przykryć folią aluminiową, wysypać ceramiczne kulki do pieczenia lub suchy ryż, aby ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia, i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zdjąć folię i obciążenie i piec ciasto przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. - Farsz:
1. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebule pokrojone w kostkę. Dodać szczyptę soli i smażyć na większym ogniu, co chwilę mieszając, przez ok. 3 min. Następnie zmniejszyć ogień i dusić cebulę przez parę minut, nie rumieniąc jej. Zdjąć ją z patelni i przełożyć do miski.
2. Pieczarki pokroić na plasterki i włożyć na patelnię po cebuli (można dodać trochę masła) i smażyć kilka minut do odparowania wody. Pod koniec dodać pokrojoną w drobne paseczki paprykę, całość posolić, dodać pieprz i natkę pietruszki. Pieczarki przełożyć do miski z cebulą.
3. Mięso z indyka zmielić, dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, czosnek granulowany, sól himalajską, zioła dalmatyńskie, paprykę słodką i paprykę ostrą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć mięso.
4. Do miski dołożyć indyka, pokrojoną w kostkę szynkę, starty ser żółty wymieszany z mąką i wszystko wymieszać.
5. W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, śmietankę, sól, pieprz.
6. Na podpieczony spód wyłożyć farsz, zalać masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35-40 min w temp. 180°C.