Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową

Jedna porcja ma:

Kalorie 341kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
24 porcje

Jasny biszkopt

311 kcal
4 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli
440 kcal
0,5 szklanki cukru białego drobnego
32 kcal
1 łyżka cukru wanilinowego
415 kcal
0,8 szklanki mąki pszennej typ 450
113 kcal
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Galaretka z malinami

116 kcal
400 g malin
120 kcal
3 szt. galaretki o smaku malinowym
-
3,5 szklanki wody

Ciemny biszkopt

234 kcal
3 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli
440 kcal
0,5 szklanki cukru białego
2 kcal
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
208 kcal
60 g mąki pszennej typ 450
30 kcal
2 łyżeczki ciemnego kakao

Masa kajmakowa

1970 kcal
500 g mascarpone
759 kcal
1 szklanka śmietanki 30%
730 kcal
250 g masy kajmakowej o smaku waniliowym
8 kcal
1 łyżka ekstraktu waniliowego
62 kcal
2 łyżki żelatyny deserowej
-
4 łyżki wody

Dekoracja

1016 kcal
280 g rurek waflowych suchych
486 kcal
100 g czekoladowych kulek m&m's
354 kcal
70 g czekoladowych kulek maltesers
339 kcal
70 g ozdób czekoladowych Cake Angels

Nasączenie

-
1 szt. herbaty owocowej Forest Fruits
-
0,5 szklanki wody

Cały przepis ma:

  • 8186 kcal
  • 1021 g węgli
  • 154 g białka
  • 396 g tłuszczu
  1. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

    Jasny biszkopt
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
    W misce połączyć mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
    W drugiej misce należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać mąki i delikatnie wymieszać całość na najniższych obrotach miksera.
    Masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 35 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30-40 cm - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Biszkopt całkowicie wystudzić i dopiero wtedy przekroić go na 2 blaty.
  2. Galaretka z malinami
    3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, odłożyć w chłodne miejsce lub do lodówki, aby galaretka lekko zgęstniała. Maliny należy ułożyć ciasno obok siebie na biszkopcie i zalać je tężejącą galaretką.
    Jeśli galaretka za bardzo zgęstniała, można rozpuścić dodatkowo 1/3 galaretki w 70 ml wrzącej wody i połączyć ją z poprzednią.
    Jeśli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich wcześniej. Można dodać je od razu do gorącej galaretki i delikatnie pomieszać, a po lekkim zgęstnieniu galaretki wylać całość na biszkopt.
  3. Ciemny biszkopt
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
    Wyłożyć papier do pieczenia na dno formy, wylać ciasto.
    Piec w temperaturze 175°C (góra-dół) przez ok. 32 minuty.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30-40 cm - dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić w temperaturze pokojowej.
  4. Masa kajmakowa
    Ubić lekko śmietankę kremówkę (powinna być mocno schłodzona) - uwaga, aby jej nie przebić. W misce zmiksować krótko serek mascarpone z masą kajmakową, dodać ubitą śmietankę i delikatnie miksować całość na puszystą masę. Na koniec dodać chłodną żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dobrze wymieszać.
    Jeśli używamy zwykłej żelatyny wieprzowej, należy zalać ją zimną wodą i podgrzewać w garnuszku na najmniejszym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Przestudzić.
  5. Nasączenie
    Torebkę herbaty zaparzyć w 1/2 szklanki wody.
  6. Warstwy
    • 1/2 jasnego biszkoptu
    • galaretka z malinami
    • ciemny biszkopt
    • nasączenie
    • większa część kremu waniliowego
    • 1/2 jasnego biszkoptu
    • nasączenie
    • pozostała część kremu na wierz i boki
    • ozdoby z rurek lub czekoladowych patyczków, lentilków, kulek maltesers, czekoladowych kropelek, dekoracyjnej posypki
  • Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową
  • dodatkowy obraz dla Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową
  • dodatkowy obraz dla Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową

Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową

Jedna porcja ma:

Kalorie 341kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu