Zdrowe batony z liofilizowanymi owocami
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 345 kcal
- 125 g suszonych daktyli
- 249 kcal
- 45 g orzechów nerkowca
- 11 kcal
- 5 g liofilizowanych malin
- 17 kcal
- 5 g liofilizowanych wiśni
- 140 kcal
- 20 g wiórków kokosowych
- 12 kcal
- 4 g ciemnego kakao
Cały przepis ma:
- 774 kcal
- 115 g węgli
- 14 g białka
- 34 g tłuszczu
- Z podanych składników wychodzi 6 batonów po ok. 35 g.
Daktyle zalać gorącą wodą i namoczyć przez ok. 10 minut, następnie odlać wodę i lekko odcisnąć owoce. - Do pojemnika blendera z nożykiem dodać orzechy nerkowca i dosyć drobno zmiksować, ale nie na mąkę. Przełożyć do większej miski.
- Liofilizowane owoce rozkruszyć lub zmiksować krótko w pojemniku blendera z nożykiem. Dodać do orzechów.
- Do miski dodać wiórki kokosowe i kakao. Wymieszać razem suche składniki.
- Do pojemnika blendera z nożykiem dodać namoczone daktyle i zblendować na masę. Połączyć je dokładnie z suchymi składnikami.
- Keksówkę/Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzić masę, docisnąć za pomocą łyżki. Pokroić na mniejsze prostokąty.
Batony przechowywać w lodówce.