Żytnie ciasteczka z dynią
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 220 kcal
- 35 g orzechów laskowych
- 188 kcal
- 3 szt. żółtek (rozmiar L)
- 361 kcal
- 90 g cukru trzcinowego
- 518 kcal
- 0,3 szklanki oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni
- 455 kcal
- 1 szklanka mąki żytniej typ 1400
- 245 kcal
- 70 g mąki owsianej jasnej
- 4 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 4 kcal
- 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 144 kcal
- 1 garść suszonej żurawiny
- 84 kcal
- 0,8 szklanki puree z dyni hokkaido
Cały przepis ma:
- 2222 kcal
- 297 g węgli
- 36 g białka
- 105 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Orzechy należy bardzo drobno zmielić (dobrze sprawdza się do tego rozdrabniacz z nożykiem do blendera).
Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę żytnią, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, orzechy, żurawinę. Stopniowo dodać je do masy, wymieszać. Na końcu dodać puree z dyni. Ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Przy pomocy łyżki, nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równej wielkości kleksy.
Ciastka piec przez ok. 14 minut. - Przygotowanie puree z dyni
Małą dynię hokkaido należy umyć, wyciąć ogonek, przekroić na pół i usunąć pestki za pomocą łyżki.
Połówki dyń należy ułożyć na blasze do pieczenia, skórką do góry. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na ok. 45 minut. Po tym czasie, dynię obrać ze skórki, ostudzić i zmiksować blenderem.