Żytnie ciasteczka z dynią

Jedna porcja ma:

Kalorie 370kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

220 kcal
35 g orzechów laskowych
188 kcal
3 szt. żółtek (rozmiar L)
361 kcal
90 g cukru trzcinowego
518 kcal
0,3 szklanki oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni
455 kcal
1 szklanka mąki żytniej typ 1400
245 kcal
70 g mąki owsianej jasnej
4 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
-
1 łyżeczka cynamonu mielonego
4 kcal
0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
144 kcal
1 garść suszonej żurawiny
84 kcal
0,8 szklanki puree z dyni hokkaido

Cały przepis ma:

  • 2222 kcal
  • 297 g węgli
  • 36 g białka
  • 105 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

    Orzechy należy bardzo drobno zmielić (dobrze sprawdza się do tego rozdrabniacz z nożykiem do blendera).

    Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę żytnią, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, orzechy, żurawinę. Stopniowo dodać je do masy, wymieszać. Na końcu dodać puree z dyni. Ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

    Przy pomocy łyżki, nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równej wielkości kleksy.

    Ciastka piec przez ok. 14 minut.
  2. Przygotowanie puree z dyni
    Małą dynię hokkaido należy umyć, wyciąć ogonek, przekroić na pół i usunąć pestki za pomocą łyżki.

    Połówki dyń należy ułożyć na blasze do pieczenia, skórką do góry. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na ok. 45 minut. Po tym czasie, dynię obrać ze skórki, ostudzić i zmiksować blenderem.
  • Żytnie ciasteczka z dynią
  • dodatkowy obraz dla Żytnie ciasteczka z dynią

Żytnie ciasteczka z dynią

Jedna porcja ma:

Kalorie 370kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu