Chałwa marmurkowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 233kcal
Węglowodany 13 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
10 porcji

Składniki

1896 kcal
300 g sezamu
416 kcal
5 łyżek miodu akacjowego
23 kcal
1,5 łyżeczki ciemnego kakao

Cały przepis ma:

  • 2335 kcal
  • 135 g węgli
  • 72 g białka
  • 180 g tłuszczu
  1. Ziarna sezamu przesypać na patelnię i prażyć ciągle mieszając. Sezam powinien przybrać bardziej złocisty kolor, ale nie brązowy bo wtedy chałwa będzie miała gorzki posmak. Po uprażeniu przesypać do zimnego naczynia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Ziarna zmielić w blenderze do momentu gdy masa przybierze plastyczną konsystencję.
  3. Do powstałej masy dodać płynny miód i wymieszać.
  4. Masę rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i ugnieść.
  5. Złączyć jasną i ciemną połowę i delikatnie zagnieść.
  6. Przełożyć do foremek i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • Chałwa marmurkowa

Chałwa marmurkowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 233kcal
Węglowodany 13 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu