Chałwa marmurkowa
Jedna porcja ma:
10
porcji
Składniki
- 1896 kcal
- 300 g sezamu
- 416 kcal
- 5 łyżek miodu akacjowego
- 23 kcal
- 1,5 łyżeczki ciemnego kakao
Cały przepis ma:
- 2335 kcal
- 135 g węgli
- 72 g białka
- 180 g tłuszczu
- Ziarna sezamu przesypać na patelnię i prażyć ciągle mieszając. Sezam powinien przybrać bardziej złocisty kolor, ale nie brązowy bo wtedy chałwa będzie miała gorzki posmak. Po uprażeniu przesypać do zimnego naczynia i odstawić do ostygnięcia.
- Ziarna zmielić w blenderze do momentu gdy masa przybierze plastyczną konsystencję.
- Do powstałej masy dodać płynny miód i wymieszać.
- Masę rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i ugnieść.
- Złączyć jasną i ciemną połowę i delikatnie zagnieść.
- Przełożyć do foremek i włożyć do lodówki na około 2 godziny.