Domowe bułki do burgerów
Jedna porcja ma:
6
porcji
Ciasto
- 1509 kcal
- 440 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 150 kcal
- 250 g mleka 3,2%
- 551 kcal
- 75 g masła
- -
- 7 g drożdży suszonych instant
- 95 kcal
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Glazura
- 60 kcal
- 1 szt. jaj (S)
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 126 kcal
- 2 łyżki sezamu
Cały przepis ma:
- 2570 kcal
- 355 g węgli
- 70 g białka
- 96 g tłuszczu
- Masło roztapiamy na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliło.
- Gdy masło się roztapia, podgrzewamy mleko do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
- Roztopione masło, ciepłe mleko, drożdże i cukier łączymy razem w misce, dokładnie mieszając. Odkładamy na około 15-20 minut, aż na powierzchni wytworzy się piana.
- Do roztworu dodajemy jajko i stopniowo mąkę. Cały czas mieszamy.
- Po wsypaniu całej ilości mąki można wyciągnąć ciasto z miski na posypany mąką blat i wyrabiać. Po wyrobieniu, ciasto powinno być miękkie i puszyste.
- Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, który smarujemy masłem.
- Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy kulki układając je na blasze. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 220 stopni.
- Przygotowujemy glazurę. Rozbijamy w szklance jajko z solą. Nakładamy glazurę na bułki używając pędzelka i posypujemy sezamem. Ilość sezamu wedle uznania.
- Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy bułki do ostygnięcia.