Domowe bułki do burgerów

Jedna porcja ma:

Kalorie 428kcal
Węglowodany 59 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
6 porcji

Ciasto

1509 kcal
440 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
150 kcal
250 g mleka 3,2%
551 kcal
75 g masła
-
7 g drożdży suszonych instant
95 kcal
4 łyżeczki cukru trzcinowego
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
78 kcal
1 szt. jaj (L)

Glazura

60 kcal
1 szt. jaj (S)
-
1 szczypta soli himalajskiej
126 kcal
2 łyżki sezamu

Cały przepis ma:

  • 2570 kcal
  • 355 g węgli
  • 70 g białka
  • 96 g tłuszczu
  1. Masło roztapiamy na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliło.
  2. Gdy masło się roztapia, podgrzewamy mleko do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  3. Roztopione masło, ciepłe mleko, drożdże i cukier łączymy razem w misce, dokładnie mieszając. Odkładamy na około 15-20 minut, aż na powierzchni wytworzy się piana.
  4. Do roztworu dodajemy jajko i stopniowo mąkę. Cały czas mieszamy.
  5. Po wsypaniu całej ilości mąki można wyciągnąć ciasto z miski na posypany mąką blat i wyrabiać. Po wyrobieniu, ciasto powinno być miękkie i puszyste.
  6. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, który smarujemy masłem.
  7. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy kulki układając je na blasze. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 220 stopni.
  8. Przygotowujemy glazurę. Rozbijamy w szklance jajko z solą. Nakładamy glazurę na bułki używając pędzelka i posypujemy sezamem. Ilość sezamu wedle uznania.
  9. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy bułki do ostygnięcia.
  • Domowe bułki do burgerów
  • dodatkowy obraz dla Domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów

Jedna porcja ma:

Kalorie 428kcal
Węglowodany 59 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu